Agrarisch Ondernemer 2013

Het familiebedrijf

John en Marian Claessens-Jenniskens zijn, als tweede generatie, eigenaar van Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven BV. Samen met een professioneel en enthousiast team werken zij dagelijks vol passie aan het familiebedrijf. Dé missie: de continuïteit van C-J Pluimveebedrijven als familiebedrijf te waarborgen.

John en Marian zijn beide opgegroeid op een agrarisch bedrijf. De ouders van John hadden een gemengd agrarisch bedrijf met kippen, varkens, koeien en akkerbouw. De ouders van Marian startte met het specialiseren in het houden van pluimvee. De ervaring, toewijding en nijverheid zijn van jongs af aan bijgebracht. John en Marian kregen in 1985 de kans om een gedeelte van het bedrijf van de ouders van Marian over te nemen. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich ontwikkelt met nieuwe inzichten. In 2013 zijn John en Marian uitgeroepen in een landelijke verkiezing tot Agrarisch Ondernemer van het jaar. Als familiebedrijf hebben zij ook oog voor de toekomst. Daar is de derde generatie het levende voorbeeld van, omdat zij de kans krijgen verder te werken aan de toekomst van het familiebedrijf.

Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven kenmerkt zich door de aaneengesloten bedrijfsvoering. De hennen worden ‘in eigen huis’ grootgebracht. De ontwikkeling van kuiken tot leghen kent 17 weken, waarin de kuikens een optimale groeifase doormaken. Het voer wordt naar behoefte van het dier verstrekt. Daarnaast krijgen de hennen een vaccinatieprogramma ter bescherming voor de gezondheid. Het belangrijkste aspect in deze fase is, en blijft, de zorg en aandacht die de boer inbrengt. Het merendeel van deze grootgebrachte hennen vinden hun weg naar een van onze leglocaties. De overige capaciteit wordt benut voor collega-pluimveehouders.

Wij weten dat we met levende dieren werken en dat deze waarde vertegenwoordigen. Daar gaan wij met respect mee om. De dieren hebben continue toegang tot voer, leidingwater van WML, beschikking over de juiste huisvesting, het beste klimaat en er zijn strikte hygiënemaatregelen. Het management en de dagelijkse zorg is ingericht naar de behoefte van de kip.

Doordat de leghennen ‘in eigen huis’ opgroeien, loopt de overgang naar de legfase vloeiend. Na aankomst op het legbedrijf kan de hen nog een paar weken wennen voordat ze begint met eieren leggen. Evenzo is hier het management gefocust naar de behoefte van het dier. De eieren worden dagelijks verzameld in de farmpackers en gereed gemaakt voor transport. Deze vinden hun weg zo dichtbij als mogelijk en zo ver weg als nodig.

Wij als Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven zijn dagelijks tussen de kippen te vinden en hebben veel kennis over de kip én het ei. Daardoor staan wij garant voor een eggcellent eitje. Wij leren als onderneming te luisteren naar de maatschappij. Te kijken, met onze kennis, naar de uitdagingen die er liggen om daarmee draagvlak te behouden voor onze bedrijven. Nu en in de toekomst.