Agrarisch Ondernemer 2013

De locaties

Ei49

Aan de Ysselsteynseweg 49 ligt een opfokbedrijf van Claessens-Jenniskens. De kuikens komen op de broederij uit het ei en dezelfde dag komen ze bij ons in de opfokstal. Ze worden opgevangen in de opfokvolière van Big Dutchman zodat ze goed kunnen wennen en het water en voer gemakkelijk vinden. Na drie weken gaan de deurtjes open en kunnen de kuikens door de hele stal bewegen. Ze vliegen en springen in en op de volière waardoor ze uitgroeien tot robuuste hennen met veel spierkracht.

Ei59

Op de Ysselsteynseweg 59 staat een stal met de verrijkte Hellmann-kooi en een met het Hellmann- koloniesysteem. Op 17 weken leeftijd zetten we onze opgefokte hennen over naar het legbedrijf waar ze tot 92 weken leeftijd veel verkoopbare eieren leggen. Zowel in de verrijkte kooi als het koloniesysteem heeft de hen de beschikking over voer, water, zitstokken, legnest, scharrelruimte en nagelgarnituur. Elk legbedrijf heeft een aparte inpakruimte met een automatische Moba inpakker en eieropslag.

Ei66

Op het tweede opfokbedrijf aan de Ysselsteynseweg 66, staat een Hellmann koloniesysteem voor de opfok van eendagskuikens tot 17 weken leeftijd. In de koloniehokken leven de kippen in kleine groepen. Een perfecte stal voor de opfok van gezonde kippen met een goede darmgezondheid omdat mest en kip altijd gescheiden zijn. Na een grondige schoonmaak en ontsmetting komen er weer nieuwe kuikens. Elk bedrijf heeft een eigen hygiënesluis waar bezoekers zich omkleden voordat ze bij de kippen komen.

Ei70

Achter het woonhuis van familie Claessens-Jenniskens en het kantoor aan de Ysselsteynseweg 70, staan twee legstallen. Deze zijn ingericht met Hellmann-kolonie-systemen met meer ruimte per kip. De eieren van de verrijkte kooi en kolonie krijgen bij het inpakken een stempel met code 3. Deze eieren gaan naar de eiproductenindustrie voor de productie van koekjes, pasta en vele andere producten en naar het buitenland.

De Zomp

In Oostrum, op 13 kilometer afstand, houden John en Marian leghennen. Een stal met verrijkte Meller- kooien en een stal  met een Vencomatic Bolegg Terrace volière-systeem. Legnesten, zitstokken, voer- en drinklijnen en mestbanden zijn geïntegreerd in deze volière.
De kippen scharrelen tussen, op en onder de volière. De eieren krijgen een stempel met code 2; scharreleieren die als heel ei verkocht worden of verwerkt worden in producten. Hoe ouder de kip, hoe groter het ei. Van maat S tot XL: voor elke maat kiezen we de best passende afzet in binnen- of buitenland.